• JORGE RODRIGUES KIRCHHOFF

Ja, jag är medlem i Mensa

Updated: Jul 19, 2018

Vi har alla egna personligheter - egna intressen, preferencer, synpunkter, passioner, smak och så vidare.

Jag har alltid tyckt, att det var roligt med kluringar (svenskt ord = uppgifter då man måste tänka en extra gång eller lite längre), uppgifter eller problem då lösningen inte går att se direkt, även för en mycket ”skarp” person.

Typisk för att det finns flera dimensioner att ta med i beräkningen.


Det kan också vara ett dilemma i vardagslivet (som tx i danska radioprogrammet ”Mads og monopolet”) eller en komplicerat personalfråga, där man ska handtera ”en case” på bästa sätt.

När jag lyssnar på Mads og monopolet har jag ALLTID ett förslag till lösning – och hade GÄRNA argumenterat för det 😊


Mensas international symbol

Jag tycker mycket om att läsa en bra bok innan jag somnar (fast jag ofta somnar alldeles för fort), men oftast har jag en bok med kluringar, kakuro eller liknande. Då kan jag varva ner efter en stressig dag, slappna av och så småningom somna för att sova tryggt hela natten 😊


Uttrycket ”hjärngymnastik” är faktiskt väldigt bra!

För mig känns det som att jag behöver denna gymnastik för att trivas, lite utmaningar, en klurig eller överraskande fråga från en anna person till exempel.

Men en bra bok får också mina tankar att vandra, att jobba – och det är lite samma känsla.
Kakuro, a la sudoku, before sleeping

Jag har också alltid varit en tävlingsmänniska, och det är tävlingen i sig, inte det att vinna, som jag älskar.

Därför är det inte så konstigt att jag tycker att det är roligt att lösa uppgifter på tid, eller att ta en IQ-test på nätet.

Det var dock först när en ung dansk kollega tyckte att vi skulle ta mensa-testet samtidigt, att jag tänkte tanken. Inte för att bli medlem (jeg hade ingen aning om, att det fanns ”en klubb”), men för utmaningen och tävlingen att klara Mensas krav för inträde 😊

Det visade sig dock att jag inte kunne ta testet i Danmark eftersom jag bodde i Sverige, men vi tog det var för sig, och klarade det båda.

Så jag har nu ett testintyg som säger att jag har en IQ på ”135 eller högre”, och jag är medlem i Mensa Sverige 😊


If I am proud? Of course :-)

Hur kommer det sig att jag skriver om detta på nätet då?

Detta är egentligen en längre historia, som handlar om mitt val att ändra mitt liv helt och hållet och i samband med det försöka vara lite mer öppen och utåtvänd.

På jobbet var min chef nog den enda som kände till mitt medlemskap i Mensa, men i samband med att jag slutade lät jag honom berätta detta i sitt tal till mig.

Jag tror inte det finns en enda medlem i Mensa som inte har funderat seriöst på vem man skulle berätta det för. Det är inte som att berätta att du spelar golf eller att du har hälseneinflammation i ena foten.

Nej, folk reagerar, folk har en bild, en uppfattning, men oftast vet de inte riktigt i alla fall.


Många har nog en uppfattning om högintelligenta människor, eller kanske en bild av introverta nördiga personer, eller så ser de fram för sig omöjliga tests med konstiga figurer.

Jag har helt klart upplevt en tendens att dessa egenskaper och bilder är för höga eller överdrivna.


Jag är en helt vanlig människa, som är född med eller har utvecklat ett intresse, som gör att jag kan lösa vissa uppgifter bättre än många andra, men jag tycker inte om att skryta (min introverta personlighet kanske), och därför har jag inte önskat att berätta för så många...Could be me with trying to solve something on a vacation... - actually, it is me :-)

Jag gjorde ”en poll” i Mensa Sveriges facebookgrupp i går om detta, och frågan var

Vem vet att du är medlem i Mensa?

  • Bara närmsta familjen (24)

  • Bara närmsta familjen och nära vänner (159)

  • Familj, vänner och de flesta på jobbet (137)

  • Alla vet, det är en viktig del av min identitet (23)


Det har gått ett dygn och det har kommit in massor av svar (tack för det mensaner) och även massor av kommentarer om vad man har tänkt och gjord och vilka reaktioner man har fått.

Mensaner är snabba på att svara och svaren är oftast ”genomtänkta” - men personliga.


Antal svar i parantes visar att det finns alla kategorier, från väldigt privat till väldigt öppen, men över hälften har inte berättat utöver de närmsta vännerna.

-och ganska många har bara berättat för till exempel sin bror eller sin sambo, inga andra!


Det finns såklart många därute, som skulle kunna klara testet, men som aldrig har gjort det. Det finns kanske en del som inte vågar av olika anledningar.

Det finns massor som har klarat det, men som inte är medlemmar.


En sak är dock säkert.

De allra flesta som har klarat eller skulle klara testet har det gemensamt, att de har känt sig utanför (osäker på om det heter så på svenska?) på samma sätt.

De har känd sig ensamma eller eksluderat av en gemenskap eftersom de har tänkt eller konkluderat annorlunda än alla andra.

Ensamma.

Många mensaner njuter av at i Mensa kunna kommunicera eller vara tillsammans med andra som tänker som dem. En del har upplevt det som ”at hitta hem”.


Jag läste om detta, och det var anledningen till att jag blev medlem.


Jag har inte använd det speciellt mycket dock. Det har blivit några Poker tävlingar i form av Mensa mästerskap - blev sist av 40 tävlande första gången 😊

Men, som sagt, fecebook-gruppen är bra, jag njuter av alla roliga och seriösa diskussioner, där tonen är bra och där argumentationerna oftast är befriande genomtänkta.


Often it looks more difficult than it actually is

Nu när jag har suttit och skrivit, tänker jag igen; värför jag vill publicera detta?

Jo, för att jag har valt att öppna mig mer än tidigare och berätta vem jag är, men mest av allt för att jag tycker att detta är väldigt intressant.

Min upptäckt att jag tillhör en gemenskap, även om jag använder den ganske begränsat, att det finns andra, som tänker som jag, var väldigt viktig för mig.

Jag gissar, att det finns en annorlunda förståelse för mitt val av förändring i mitt liv bland mensaner. Kanske inte bättre förståelse, eller att fler mensaner kommer att göra som jag, men kanske att dem per automatik går lite djupare i deras analys av mitt liv, mina tankar och mina val.

Som jag.

Och det känns bra 😊Jag har bifogat en kort præsentation av Mensa och även länk til Mensas hemsidor i Danmark och Sverige.

Jag har också bifogat länk till ett provtest, som är ”godkänt av Mensa” (det finns många wanabe-tests).

Jag beklagar diverse stavfel på svenska; det kändes trots detta bäst att skriva denna text på svenska.Hälsningar Jörgen, Lissabon, 18. juli 2018
Från Mensas hemsida:

Mensa Sverige har ca 7 000 medlemmar, som fått ett resultat som motsvarar de övre 2 % av befolkningen när det gäller IQ. Skalan som används i Sverige heter WAIS/Wechsler och har minimigränsen 131 för medlemskap.

I Sverige är den äldsta medlemmen är 83 och den yngsta medlemmen är 5 år.

Mensas stadgar är likadana i alla länder och har tre huvudsyften:

  • Identifiera och främja mänsklig intelligens så att denna kan komma mänskligheten till godo.

  • Uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning.

  • Skapa intellektuellt och socialt stimulerande miljöer för sina medlemmar.

(Minimigränsen i Danmark är också 131)


Link till Mensa Sverige: https://www.mensa.se/om-mensa/

Link till Mensa Danmark: https://mensa.dk/home

Dansk IQ-provtest (20-40 minuter): https://mensa.dk/test-din-iq

Svensk IQ-provtest (10 minuter): https://www.mensa.se/bli-medlem/provtest-r1/

279 views0 comments

Recent Posts

See All