• JORGE RODRIGUES KIRCHHOFF

Midsommar i Portugal

Efter 23 år I Sverige vet jag att midsommar är den högtid jag tycker bäst om.


Visst, julen är julen, och där har man som oftast mera tid tillsammans, eftersom man har längre ledighet. men den kommerciella delen med alla presenter tycker jag definitivt inte om.


Ready to fight! (Erikas sister, Erika, my mother & Gean)

Midsommar är det dygn på året med mest dagtid.

I Sverige har man valt att alltid fira detta på en fredag, som är en helgdag.

Det är en dag i familjens tecken.

Visst, många mammor och pappor festar ordentligt igenom, men barnen är väldigt mycket i centrum också. Musik och dans som bara är för barn och de mest barnliga vuxna och sedan är det alltid olika lekar, som oftast är anpassade till att alla kan vara med, men alltid som en tävling, där det ibland kämpas ordentligt för att vinna.

Barnen kan då fortsätta leka efter tävlingen är slut.


Jag har i alla år jobbat i Danmark, och jag har varit så priviligerat att jag de flesta åren har fått ledigt, således att jag har haft fredag, lördag, söndag ledigt precis som alla andra svenskar.

Underbar känsla när man sitter i bilen hem torsdag eftermiddag, med vetskapen att man har en lång rolig festdag dagen efter, följd av 2 lediga dagar till, och efter det kommer hela sommaren.

Man har alltså hela sommaren fram för sig, och man har därför inte hunnit bli besviken på varken semester eller väder än – man har en känsla av at allt det härliga ligger framför en.


Even physical contests...

Som dansk har jag alltid tyckt att man i Danmark borde ändra Sankt Hans-firandet, där man bränner häxor och sjunger ”midsommervisen” och sedan går hem och lägger sig.

Sankt Hans faller alltid den 23. juni, och man jobbbar som vanligt och ska därför som oftast upp och jobba nästa dag. På det svenska sättet blir det en mycket mera positiv högtid.


Personligt tror jag också att lekarna gör att jag trivs bättre.

Jag har alltid tyckt om aktiviteter, i stället för BARA at prata en hel dag/kväll. Jag tycker om att vara aktiv, jag tycker om sport, jag tycker om att tänka, jag tycker om tävling! JAG ÄLSKAR ATT TÄVLA!!!

Det är kanske därför, att det i stort sett alltid är jag som hittar på och arrangerar lekarna.


Inge - Paola = 75

Förra året vid denna tid hade jag tjänstledigt från jobbet och var i Lissabon. Då valde jag att göra en liten variant av svensk midsommar i den lokala park, Alameda.

Vi fixade mat, snacks och dryck – och lekar. 20 kompissar, och en hel del barn. Precis den kvällen kom det åska och regn efter en månads sol och värme. Men det blev faktisk väldigt lyckad i alla fall. Portugiserna tyckte om svensk midsommar.


Jessica winning in style :-)

I år hade vi besök av min mamma den veckan, och vi valde att bjuda Erikas familj på midsommar.

Det blev dock en söndag, då det passade familjen bäst, så alla skulle hem på kvällen. Detta gör dock ingen stor skillnad (som det hade gjort hemma i Sverige), då de flesta inte dricker, eller dricker väldigt lite, alkohol, i alla fall.

Det blev en mysig dag där jag med hjälp från Gean hade planerat 6 olika lekar – ganska traditionellt.


The winning team (Erikas mother, sister, and niece)

Vi var 8 personer från 7 till 82 år, vilket blev 2 Lag av 4 personer.

ALLA lyckades bidraga till lagen och stämningen var hög.

Vi pratade om svensk midsommar i övrigt, om vädret i Skandinavien (i alla andra år än 2018), vi pratade om Danmark och om dansk hygge och om att vara lycklig.

Vi åt lax, ris och sallad och til dessert glas och jordgubbar med mera.

Vi spelade ABBA och Roxette och kl 17 var festen slut.

De ville fira midsommar nästa år igen.


Så kanske Susanne har rätt, jag kommer at införa svensk midsommar även i Portugal.Jörgen, Ponte do Rol, 25. juni 2018

59 views0 comments

Recent Posts

See All