• JORGE RODRIGUES KIRCHHOFF

Portugal er et rigt land

Det er muligt, at Portugal er et fattigt land (og her snakker vi som altid økonomi), men der findes faktisk nogle positive sider af den sag.


Jeg har nu rundet det første år, og har en relativ bred kontaktflade til portugiserne og det portugisiske.

Jeg har forstået, at de er utroligt venlige og jeg mærker at de er åbne mod og positive til udlændinge som mig.

Jeg har også set, at der findes et gigantisk antal af mindre virksomheder og butikker, som formentlig skyldes en kombination af meget lav mindsteløn (tror den er 680 Euro), dårligt sikkerhedsnet, og så muligvis, at der findes en tradition af at betale sig fra mindre opgaver i stedet for at skulle gøre alting selv.

Disse ting hænger selvfølgelig sammen, da det bliver langt billigere at benytte sig af en håndværker – eller som mig – gå til den lokale ”printer-butik”, når jeg skal printe eller scanne – det koster stort set ingenting.

Masser af portugisere spiser deres morgenmad på deres lokale café sammen med deres morgenkaffe, og gigantiske mængder af kager ryger indenbords i løbet af dagen også.

Derfor findes der caféer overalt.

Frisører og små supermarkeder findes også på hvert andet gadehjørne.Many rich people in Portugal

Men der er ro på!

Jeg kan opleve mig selv føle stress, når vores butik lukker klokken 19 og vi først kommer afsted kl 20 måske, og skal til at begynde at lave middag kl 21!!

Jeg er træt på det tidspunkt, og jeg er vant til at være tidligere klar med alting.

Men jeg er så småt ved at vænne mig, og det skal retfærdigvis siges, at morgenener jo også er senere.Our man!


Det kan være svært at beskrive konkret, men jeg har fra første stund oplevet en større ”ro” hernede.

Der er en ”manana-kultur”, hvor det man ikke når i dag, det når man i morgen.

Men der er også en større fleksibilitet i forhold til, at tage sig tid til at gøre tingene, og dette kan være trods at en anden kunde venter eller at det er over lukketid for eksempel.

Det er samme ro, som jeg skal lære mig at have, når jeg kommer senere hjem end jeg havde håbet på eller regnet med.

Denne ro er utrolig behagelig, den er det modsatte af den stress, som vi har al for meget af i det kolde nord.

Når jeg indtager min frokost på en lokal restaurant i byen oplever jeg også en anden form for ro, hvad enten jeg sidder ude eller inde. Det er næsten, som en ”siesta-stemning”, hvor man tager den tid, man behøver og hygger sig indtil man er færdig uden at se på klokken hele tiden.

Jeg tror, at denne ro, som jeg har svært ved præcist at sætte fingeren på, er én af grundene til at jeg og mange andre som mig, trives hernede – og mit gæt er, at det samme gælder de fleste sydeuropæiske lande.


Forleden havde jeg en oplevelse, som jeg synes siger rigtig meget om forskellen på Portugal og det jeg er vant til fra Danmark og Sverige.

Jeg havde bestilt en pakke, til levering i vores hus.

Da jeg fortalte Erika det, spørger hun hvorfor jeg ikke har opgivet adressen til butikken, da vi jo som regel ikke er hjemme om dagen.

Jeg tager ikke spørgsmålet videre seriøst, da jeg ikke kan se, at det kan være noget problem om vi er hjemme eller ej. Det lokale postkontor er jo ikke længere væk, end at jeg blot kan hente pakken efterfølgende.


Ctt, a little like "Sydsvenska Dagbladet", but different....

Dagen efter, på vej til Spanien for at besøge min mor, ringer Erikas telefon (som jeg har opgivet).

Det er postbuddet/chaufføren, som står ved vores hus og vi er ikke hjemme. Kl er ca 10-11 om formiddagen.

Jeg lytter koncentreret til Erikas samtale.

Hun beklager mange gange, det er hendes mand, som er kommet til at opgive forkert adresse – han er dansk – men om han har mulighed for at aflevere pakken i hendes butik i stedet?

Jeg troede ikke mine egne ører...

Jeg vil understrege, at butikken ligger inde midt i Torres Vedras, som ligger ca. 10 km fra huset.

Jeg hører, at han siger ”vent et øjeblik”, og kort tid efter er han klar til at tage imod den nye adresse.

Erikas takker hjerteligt, og de ønsker hinanden og deres familier en lykkelig påske, og så lægger de på....muito obrigada, and I wish you and your family a very happy easter


Jeg er dybt fascineret.

Det er muligt at dette ville kunne lade sig gøre på den jyske hede, eller dybt inde i de svenske skove, men definitivt ikke, hvor jeg kommer fra.

Vi ligger kun en halv time nord for Lissabon!


Så det er ikke kun naturen som imponerer, Portugal er et rigt land på mange fronter.Jørgen, forår i Portugal (sol og 23 grader), 27/4-2019


52 views0 comments

Recent Posts

See All