• JORGE RODRIGUES KIRCHHOFF

Værdien i at sidde på en bænk

På opfordring offentlig gør jeg denne lille historie, som jeg skrev på en bænk i Lissabon for et år siden, og som jeg valgte at læse op på min afskedsreception for nylig:


Værdien i at sidde på en bænk

Mange gør det en gang i mellem, en del gør det stort set aldrig og atter en del gør det ganske ofte. Sidder på en bænk.

Du vil sikkert også få mange forskellige svar, hvis du spørger, hvorfor man skal sætte sig på en bænk. For at slappe af et øjeblik. For at kigge på mennesker. For at tænke. For at læse.

Jeg skulle kunne vælge udtrykket; for at tage en pause. En pause fra gøremål og rutiner uden øvrigt på agendaen. Det er ofte dér tankerne og inspirationen og kreativiteten kommer.

Jeg ser mennesker der sidder længe og formentlig ofte på en bænk, og det er givetvis lettere hernede og klart bedre end at sidde derhjemme og glo ind i væggen. Men generelt vil jeg sige at bænkene bliver brugt, og jeg tror at det meget ofte er på den gode måde.

Som en travl nordeuropæer vil jeg mene, at vi gør det alt for sjældent, samtidig med at jeg mener, at det optimale ikke er specielt ofte. Har du ikke siddet på en bænk i fx en måned, vil jeg nok anbefale at du tager mindst 1/2-times tid snarest.

Efter 30 år på arbejdsmarkedet som lønmodtager uden anden pause end 5-6 ugers ferie årligt, valgte jeg at sætte mig på en bænk. Jeg valgte bænken med omhu, men omvendt var det først da jeg fik øje på bænken, at jeg fandt ud af, at jeg kunne og burde sætte mig for at tage en pause.

Jørgen, hvad kommer du til at have med hjem, hvad har du lært dig, når du er tilbage efter din orlov? Det kunne jeg selvfølgelig ikke svare på, for havde jeg kunnet det, havde jeg ikke behøvet at tage afsted. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville lære noget nyt, men jeg vidste ikke hvad.

Nu sidder jeg så på bænken, og jeg lærer hele tiden, tankerne arbejder stort set konstant og inspirationen kommer og går.

Jeg tror at vi mennesker i mange situationer er alt for låste. Når vi ikke kan svare klart og tydeligt på, hvorfor vi gør en ting, så gør vi det ikke. Men det er jo netop, når vi gør noget anderledes, at vi opdager noget nyt, at vi lærer. Det er bare svært at lave en Business Plan på.

Så værdien i at sidde på en bænk er, at du ikke kender værdien før du har siddet der, men hvis du er klog nok, så ved du at den er der.

Jørgen, Lisboa 24/5-2017Tak Bitten for det smukke billede

43 views0 comments

Recent Posts

See All